Blogglistenhits Tankevandring: Ny bok om mindfulness i psykologisk behandling

mandag 6. oktober 2014

Ny bok om mindfulness i psykologisk behandlingI det siste har mindfulness gått fra å være et nisjefenomen til å bli mainstream. I januar i år var det på forsiden av Time Magazine, med overskriften “The mindfulness revolution”. For en som har fulgt dette feltet i ti års tid nå er dette en blandet opplevelse. Det er gledelig at noe som hittil har vært forbundet med østlig spiritualitet og New Age-feltet nå vinner anerkjennelse som en sekularisert metode for stressmestring og selvregulering her i vesten. Samtidig er trendstatusen dette fører med seg ikke uproblematisk. Det er en fare for at mindfulness blir presentert som “quick fix” for sammensatte problemer. Det er også en utfordring at fagfolk fristes til å ta metoden i bruk uten selv å ha den nødvendige egenerfaring og opplæring. Økende popularitet fører også til at det rettes et kritisk søkelys mot metoden. Dette er sunt og nødvendig, men det er ikke alltid at kritikerne har satt seg tilstrekkelig inn i fenomenet de kritiserer. Litt for ofte opplever at jeg leser eller hører om noe jeg ikke kjenner meg igjen i. For meg er det derfor viktig å viderformidle nøktern, grundig og forskningsbasert informasjon om hva mindfulness er og ikke er.


Det har jeg fått en fin anledning til nå. Sammen med tre dyktige kollegaer har jeg vært så heldig å få lov å skrive bok om hvordan mindfulness kan være relevant for psykologisk behandling. I boken beskriver vi hva mindfulness er, hvordan det kan gi oss et perspektiv på lidelse og lindring, og hvordan det kan komme til anvendelse både i gruppeterapi og individualbehandling. Vi gir eksempler på hvordan mindfulness-baserte tilnærminger kan være virksomme i behandlingen av stressproblematikk, depresjon og angstlidelser.


Et hovedpoeng er at mindfulness ikke er noe spesielt eller mystisk. Det handler om et sett av ferdigheter som kan øves opp, og som kan bli en ressurs i hverdagen både for folk flest og for de som strever med ulike typer psykisk lidelse. Samtidig legger vi vekt på at det ikke er noen vidunderkur. Det er fortsatt mye vi ikke vet om hvordan mindfulness virker og hvem det virker for. Derfor er det viktig at forskning blir ledesnor i den kliniske anvendelsen av mindfulness, og at vi ikke “overselger” denne metoden.


Boken er i utgangspunktet skrevet for psykologer, leger og andre fagfolk som driver med behandling, og for studenter innenfor helsefagene. Men alle med en interesse for mindfulness vil forhåpentligvis kunne finne noe av interesse her:


http://www.universitetsforlaget.no/nettbutikk/mindfulness-i-psykologisk-behandling.htmlIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar