Blogglistenhits Tankevandring: Virkeligheten spiller ingen rolle

fredag 8. april 2016

Virkeligheten spiller ingen rolle

Den siste tiden har FrP gitt oss nyttige innblikk i partiets forhold til kunnskap og forskning. Forrige uke var det Per Sandberg som forventet at Havforskningsinstituttet skulle levere modeller som støttet næringspolitiske mål. Nå er det Sylvi Listhaug, som forvrenger forskningsresultater om enslige asylbarn for å støtte opp om sin egen bisarre logikk: Vi hjelper folk best ved å ikke hjelpe dem i det hele tatt. Det er nok et eksempel på at FrP har et helt uforpliktende forhold til fakta. Civitas Eirik Løkke argumenterte nylig godt for at amerikansk politikk beveger seg i retning av det postfaktuelle - en tilstand hvor sannhet betyr stadig mindre. Fremskrittspartiets regjeringsmedlemmer viser tydelig at den postfaktuelle stormesteren Donald Trump har nære slektninger også her i landet.


Det er en ting å ha ulike perspektiver på faktiske forhold. Politikk handler jo om å overbevise andre om at ens egen fortolkning av samfunnet er den rette og beste. Den radikale postmoderne spinn-taktikken som vi møter hos Sandberg og Listhaug er imidlertid noe helt annet. Her spiller den ytre virkeligheten ikke lenger noen rolle. Forskningsresultater kan snus helt på hodet for å tjene egne politiske målsetninger.


Det er vanskelig å se for seg at Listhaug tror på det hun selv sier. Hun vet nok godt at hun feilsiterer forskningen. Men hun antar at det ikke spiller noen rolle for målgruppen. Selv når påstandene blir tilbakevist, så får de sitt eget liv i kommentarfelt og de sosiale mediers ekkokamre. Dette er samme dynamikk som Eirik Løkke beskriver rundt Trumps løgner i USA. Og når forskerne kommer på banen for å protestere mot misbruk av resultatene deres, er det god anledning til å spille offerkortet for FrP. Nok en gang kan partiet fremstille seg selv som den folkelige fornuft i opposisjon mot “virkelighetsfjerne” eksperter og eliter.


Listhaugs nonchalante omgang med sannheten minner meg om Bush-rådgiveren som lanserte begrepet “the reality-based community”. Det var ment som en nedsettende betegnelse på alle som bygger meningene sine på fakta og nøkterne observasjoner. Han forklarte at det ikke er slik verden virker lenger. I stedet mente han at når Bush-administrasjonen handlet, så skapte de nye virkeligheter - som vi andre var henvist til å bare forholde oss til som fakta i ettertid. I dag vet vi hvor galt det kan føre av sted. Vi ser nå paralleller til denne holdningen i dagens regjering. Det er trist og urovekkende.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar